Élménybeszámoló
Dátum: 2012-09-18 15:04:56

Huro 1001

A fenti betűk és számok első látásra semmit sem mondtak. Július végére már tudtuk, ez felejthetetlen élményeket, sok szépséget, bőséges ismeretet, barátságot jelent.

Engem még a tavasz elején kértek meg, hogy vegyek részt ebben a munkában három kolléganőmmel együtt. Rögtön fel is osztottuk a területeket: Loósné Nagy Ilona a tábor vezetője a természetismereti, földrajzi részt vállalta, és minden kapcsolódó dokumentum könyv, munkafüzet összeállítását. Buka Imréné Porkoláb Magdolna a kézműves tevékenységek előkészítéséért, lebonyolításáért és a kiállításért felelt. Szél Gáborné vállalta a gyerekek túrákra, utazásokra való felkészítését és a sportprogramokat. Jómagam a kulturális részt vállaltam, daltanítást, drámajátékokat, műsorok összeállítását, levezetését. És mindannyian felügyeltünk a gyerekekre. Nagyszabású előkészítő munka zajlott, amit fotókkal is dokumentálni kellett.

Július első két hetében Derecske adott helyet a tábornak, a Hegyközcsatárból érkezett vendégek a kollégiumban voltak elszállásolva, az étkezésről a DEVAG gondoskodott, a Tájház udvarán felállított sátor volt a bázisunk.

A gyerekek talán észre sem vették, mennyi mindent tanultak. Ha tantárgyakban gondolkodunk, volt biológia (állat- és növényismeret, madármegfigyelés). Földrajz, (térképen és valóságban Derecske és környéke felszíne, vízrajza). Ének (daltanulás), rajz (festés), technika (nemez, gyertya, és agyagedény készítés). Irodalom (versek a természetről és a költők életrajzi adatai, saját versalkotás, előadás). Testnevelés (kerékpáros- gyalogos túrák, foci, kosárlabda, úszás a strandon és sportverseny). Történelem (előadások az Országházban és a Bihari Múzeumban). És még matematika is, mert a vetélkedőn többek között ilyen feladatot is meg kellett oldaniuk: Hány lába van 6 verőköltő bodobácsnak, 4 pettyes gőtének 6 güzüegérnek, 3 csuszkának és 10 kullancsnak?

Július második felében a Bocskai iskola diákjait Romániában látták vendégül a hegyközcsatáriak. Mivel az ő kis falujukban nincs alkalmas hely, Nagyváradon, a Posticumban kínáltak nekünk szállást. A Quin’s étterem biztosított ebédet és vacsorát. A fogadtatásról és vendégszeretetről csak a legnagyobb elismeréssel szólhatunk. Ezúton is szeretném kifejezni vendéglátóinknak köszönetünket.

Nagyváradon megnéztük a várat, a városközpontot, a Bazilikát, sétáltunk a Sebes-Körös partján, megszámoltuk, hány oszlop van a Kanonok-soron. Egy napot Félix-fürdőn töltöttünk, sétánk során ott csodálatos tavirózsákat, nymphea lotus thermalist láthattunk. Elvittek minket a Tordai hasadékhoz, és megbámulhattuk a sóbányát. Megmutatták Hegyközcsatárban az iskolájukat és a templomot, és a közigazgatásilag Csatárhoz tartozó Siter település templomát, ahonnan a Bangéta tóhoz mentünk. Itt volt felállítva a sátor, ahol a kézműves tevékenységhez szükséges felszerelések és sporteszközök vártak ránk. Népművészeti motívumok megismerése után csuprot festettünk. Felvételről Zamfir előadásában megismerkedtünk egy román népi hangszer, a pánsíp hangjával, majd a derecskei gyerekek is barkácsoltak, maguk is elkészítették a hangszert. Közös munkával papírból hajtogattak a táborozók hattyút és ananászt, ami a záró kiállításon megtekinthető lesz. Természetesen minden sporteszközt kipróbáltunk.

A táborral mindenki gazdagodott, nemcsak ismeretben, lélekben is. A derecskei gyerekek szépen megállták a helyüket, mindenütt méltón képviselték településünket, iskolánkat, amiért dicséret illeti őket, és szüleiket. Hazaérkezve annyit mondtam, minden olyan szép és jó volt, beleértve a fiúk, lányok magaviseletét is, hogy akár azonnal indulnék velük megismételni az egészet. Mindannyiunk nevében remélem lesz még folytatás.

Gulácsi Ilona