Tábori események
Dátum: 2012-09-12 14:32:06

I. turnus: Derecske, július 2-6.

 
1. nap (07.02., hétfő)
Délelőtt: Meleg szeretettel fogadtuk a Hegyközcsatárból érkező gyerekeket, elszállásoltuk őket a kollégiumban, kiosztottuk a pályázaton nyert kerékpárokat. Kikerekeztünk a Tájházba, ahol a rendezvénysátorban Bakó István polgármester köszöntötte a tábor résztvevőit. Szórakoztató drámajátékok segítségével ismertettük meg egymással a táborlakókat. 
Délután: Libasorban kikarikáztunk a derecskei Kiserdőhöz a Patkós-tó ölelésébe. Megismerkedtünk a tó keletkezésével, földrajzi elhelyezkedésével, a mellette található ligeterdővel, valamint a tópart növény- és állatvilágával. Izgalmas sétát tettünk a tanösvényen. 
Este: Műsoros bemutatkozó estet rendeztünk, ahol a gyerekek széles palettáját mutatták meg tehetségüknek, színpadi rátermettségüket. Szavalatokkal, viccmeséléssel, néptáncbemutatóval, népdalénekléssel, bűvészkedéssel. A csillagfényes estét tábortűz, szalonnasütés tette még teljesebbé.
 
2. nap (07.03., kedd)
Délelőtt: kerékpártúra, terepgyakorlatra indultunk  a Bocskoroshoz. Túráztunk a kiszáradt tómederben és a vércsés erdőben. Ismerkedtünk a szikes puszta növény és állatvilágával. Nyomkeresés, távcsöves madármegfigyelés, és növényhatározó használata tette élvezetessé utunkat.
Délután: Vegyes (derecskei-csatári) csoportokban nagyméretű tájképeket festhettek a gyerekek személyes élmények alapján. A Tájház épületeinek, berendezési tárgyainak megtekintésére is lehetőségünk nyílt.
 
3. nap (07. 04., szerda)
Egész napos kiránduláson voltunk Budapesten, a Parlamentet tekintettük meg. 
 
4. nap (07. 05., csütörtök)
Délelőtt: Kézműves foglakozás a Tájházban:  nemezkarkötő készítése.
 Autóbusz kirándulás Berettyóújfaluba a Bihari Múzeumba, ott időszaki kiállítás megtekintése. Kézműveskedés: viaszgyertya készítés, agyagozás.
Délután: fürdőzés a berettyóújfalui strandon.
 
5. nap (07.06., péntek)
Délelőtt: Iskolánk tornatermében sporttevékenységek: váltóversenyek, foci, kosárlabda. 
Városnézés, drámajáték, élmények fölelevenítése a táborban készült fotók segítségével.
Délután: Üvegfestés, Tudorka szellemi vetélkedő a tábori munkafüzet felhasználásával.
Értékelés, táborzárás, búcsúztatás.
 
I. turnus: Hegyközcsatár, Július 16-20.
 
1. nap (07.16., hétfő)
Reggel: Gyülekező a könyvtár mellett. Felszerelést és úti okmányokat ellenőriztük, szabályokat, elvárásokat egyeztettük. Búcsúzkodás. 07:30-kor indulás Romániába, a Partiumba, Nagyváradra. 1 órás utazással szálláshelyünket a Posticumban foglaltuk el.
Újra találkozhattunk az ismerős csatári gyerekekkel, így már vidáman indultunk városnéző körútra Nagyváradon. Sétát tettünk a várban, várkertben, a Sebes-Körös partján, a sétálóutcán. Megnéztük a Bazilikát, megszámoltuk a Kanonok-sor oszlopait (57!), és találkoztunk vendéglátónkkal, Vitályos Barnával, Hegyközcsatár polgármesterével, aki minden nap figyelemmel kísérte programjainkat.
 Este a szálláshelyen kötetlen játék, beszélgetés után hajtottuk álomra fejünket.
 
2. nap (07.17., kedd)
Egész napos kirándulás a híres Félix fürdőbe, a strandra. Délután szemet gyönyörködtető, csodálatos látvány tárult elénk: tavirózsák.
 
3. nap (07.18., szerda)
Kirándulás autóbusszal kis pihenővel Királyhágón át Erdélybe. A tordai sóbánya lélegzetelállító látványa elkápráztatott bennünket.
 
4. nap (07.19., csütörtök)
Délelőtt: Eljött a várva várt nap. Kirándulást tettünk autóbusszal Hegyközcsatárra. Vendéglátóink megmutatták iskolájukat és a csatári templomot. Letáboroztunk a siteri Bangéta-tónál, ahol már várt minket a Derecskéről ismerős rendezvénysátor párja. Gyalogtúrára indultunk a tó környékén.
Délután: Sétáltunk a tó melletti erdőben.
Összehasonlító elemzéseket végeztünk a derecskei növénytársulásokkal. Kézműves tevékenységbe is bekapcsolódtunk: papírra vagy műanyag edényre  különböző színű termésekből fantáziaalkotások születtek ragasztással.
 
5. nap (07.20., péntek)
Délelőtt: Elérkezett az utolsó nap, csomagoltunk, elbúcsúztunk a Posticumtól, kiutaztunk Hegyközcsatárra. Először megmutatták nekünk a környékükön egyedülálló Árpád-kori síteri templomot. Gyalogtúrán szemlélődtünk a síteri Bangéta-tó környékén.
Délután: Kézműves foglakozás keretében tájképeket festettek, grafikákat készítettek a gyerekek  egyénileg, a hét folyamán látott, megélt élményekből táplálkozva. 
Záró programként megajándékoztuk egymást népdalokkal, néptáncbemutatóval, versekkel, szép gondolatokkal.
Emléklapokat osztottunk a csatári gyerekeknek, tanároknak. Elbúcsúzkodtunk egymástól egy újabb találkozás reményében. Szerencsésen hazaérkeztünk Derecskére gazdagodva, telve sok szép élménnyel, jó érzéssel.
 
II. turnus: Derecske, július 9-13.
 
1. nap (07.09., hétfő)
Délelőtt: Várakozással telve fogadtuk a Hegyközcsatárból érkező újabb csoportot, elszállásoltuk őket a kollégiumban, kiosztottuk a pályázaton kerékpárokat. Kibicajoztunk a Tájházba, ahol Loósné Nagy Ilona táborvezető  köszöntötte a résztvevő gyerekeket és kísérő tanárokat. Szórakoztató drámajátékok segítségével ismertettük meg egymással a táborlakókat. 
Délután: Kikerékpároztunk  a derecskei Kiserdőhöz a Patkós-tó ölelésében, megismerkedtünk a tó keletkezésével, földrajzi elhelyezkedésével, a mellette található keményfa ligeterdővel, valamint a tópart növény- és állatvilágával. Izgalmas sétát tettünk a tanösvényen. 
Este: Műsoros bemutatkozó estet rendeztünk, ahol a gyerekek széles palettáját mutatták meg színpadi rátermettségüknek, szavalatokkal, viccmeséléssel, néptáncbemutatóval, mesemondással, népdalénekléssel, bűvészkedéssel. A csillagfényes estét tábortűz, szalonnasütés tette még teljesebbé.
 
2. nap (07.10., kedd)
Délelőtt:  Kerékpártúrára indultunk a Kálló folyóhoz, a Bágerhez, és a tépei kiserdőbe. Gyalogtúráztunk a Kálló partján, ismerkedtünk a folyópart növény- és állatvilágával. A mesterséges tó keletkezése, jellegzetességei új élményt adtak. A keményfa és puhafa erdők összehasonlítása új ismeretekkel gazdagított minket. Védett növényeket kerestünk a kiszáradt tómederben. Játszottunk a tépei játszótéren, fociztunk. 
Délután:  Vegyes (derecskei-csatári) csoportokban nagyméretű metszeti képek festésére került sor a megismert élőhelyekre visszatekintve.
 
3. nap (07.11., szerda)
Vonattal Budapestre, a Parlamentbe kirándultunk.
 
4. nap (07.12., csütörtök)
Délelőtt:  Iskolánk tornatermében sporttevékenységek: váltóversenyek, foci, kosárlabda. 
Autóbusz kirándulás Berettyóújfaluba a Bihari Múzeumba, ott időszaki kiállítás megtekintése. Kézműveskedés: viaszgyertya készítés, agyagozás.
Földesen madármegfigyelés, ismeretterjesztő előadás a Bihari-sík madárvilágáról.
Délután: fürdőzés a berettyóújfalui strandon.
 
5. nap (07.13., péntek)
Délelőtt: A Tájház udvarán kézműves foglalkozások, üvegfestés Magyarország védett madarai címmel. Városnézés, drámajáték, élmények fölelevenítése a táborban készült fotók segítségével.
Délután: „ Tudorka ” szellemi vetélkedő vegyes csapatok között a táborban szerzett ismeretekből a tábori munkafüzet felhasználásával. Értékelés, táborzárás, búcsúztatás.
 
II. turnus: Hegyközcsatár, Július 23-27.
 
1. nap (07.23., hétfő)
Gyülekező a könyvtár mellett. Felszerelést és úti okmányokat ellenőriztük, szabályokat, elvárásokat egyeztettük. Búcsúzkodás. 07:30-kor indulás Romániába, a Partiumba, Nagyváradra. Egy órás utazással szálláshelyünket a Posticumban foglaltuk el.
Újra találkozhattunk az ismerős csatári gyerekekkel, így már vidáman indultunk városnéző körútra Nagyváradon. Sétát tettünk a várban, várkertben, a Sebes-körös  partján, a sétálóutcán. Megnéztük a Bazilikát, megszámoltuk a Kanonok-sor oszlopait (57!), találkoztunk vendéglátónkkal, Vitályos Barnával, Hegyközcsatár polgármesterével, aki minden nap figyelemmel kísérte programjainkat. 
Este a szálláshelyen kötetlen játék, beszélgetés után tértünk nyugovóra.
 
2. nap (07.24., kedd)
Egész napos kirándulás a híres Félix fürdőbe, a strandra. Délután szemet gyönyörködtető, csodálatos látvány tárult elénk: tavirózsák.
 
3. nap (07.25., szerda)
Kirándulás autóbusszal kis pihenővel Királyhágón át Erdélybe.  A tordai sóbánya lélegzetelállító látványa elkápráztatott minket.
4. nap (07.26., csütörtök)
Délelőtt: Kirándultunk autóbusszal Hegyközcsatárra. Vendéglátóink bemutatták iskolájukat, a csatári és a siteri templomokat, majd  a Bangéta-tóhoz buszoztunk, és birtokba vettük a rendezvénysátort.
Délután: Gyalogtúráztunk a Bangéta-tó körül, kézműves tevékenységben vehettek részt a gyerekek: cserépedényt díszítettek festéssel.
 Szabadprogram-sportolás: a pingpongozás, tollasozás, foci, kötetlen beszélgetések, önfeledt játékok vették át  a szerepet. 
 
5. nap (07.27., péntek)
Délelőtt: Csomagolás, búcsú a Posticumtól, utazás Hegyközcsatárra. Gyalogtúra a síteri Bangéta-tó környékén.  Kézműves tevékenység: pánsípkészítés műanyagból, origami művészet:-hattyú és ananász alkotás.
Délután:  sportolás, közös éneklés. A hét programjainak értékelése. Emléklapokat osztottunk a csatári gyerekeknek, tanároknak. Elbúcsúzkodtunk egymástól egy újabb találkozás reményében.
Szerencsésen hazaérkeztünk Derecskére gazdagodva, telve sok szép élménnyel, jó érzéssel.
 
Az egyik kisfiú ezt a gondolatot fogalmazta meg hazatértünkkor: 
„-Tanár néni! Ha most azt tetszene mondani, hogy hétfőtől újra lehetne táborozni, én azonnal indulnék!”